HOW TO CREATE & STYLE A WOMEN SUIT

BESPOKE SUIT FOR WOMEN

How to create & style a women suit casually? Yes that is all I am aiming for in a suit, casualty. Read more how I decided to style this bespoke suit.

HOW TO CREATE & STYLE A WOMEN SUIT

(This post contains adlinks)

Har ni någon gång funderat på att skräddarsy en kostym utefter era mått? Inte? Inte jag heller. Efter att M påbörjat sin andra kostym blev jag själv riktigt sugen. Mer info om hur hela processen gick till nedan, för om ni tror att en kostym sys upp på ett par dagar så tror ni fel. Det tar månader.

Först och främst vill jag förklara begreppet ”bespoke”. Ordet bespoke beskriver något som är skräddarsytt och har sedan 1800-talet förknippats med just skräddarsydda kostymer.
Jag vill även poängtera att jag inte är något proffs i ämnet utan nedan inlägg är helt utifrån mina egna erfarenheter.

ENGLISH

Have you ever thought about tailoring a suit according to your dimensions? Not? Neither did I. After M started his second suit, I got really into it myself. More info on the whole process below, because if you think a suit will be sewn up in a few days, you got it wrong. It takes months.

First and foremost, I want to explain the concept of “bespoke”. The word bespoke describes something that is tailor made and has been associated with tailor made suits since the 19th century.
I would also like to point out that I am not a professional in the subject, but the post below are entirely based on my own experiences.

BESPOKE SUIT FOR WOMEN
BESPOKE SUIT FOR WOMEN

THE PROCESS

När man bestämmer sig för att sy upp en kostym ska man ha med sig att det kommer ta tid, med andra ord är planeringen viktig. Det är självklart viktigt att hitta rätt skräddare som kan sy upp efter dina önskemål. Jag valde M’s skräddare som befinner sig i Warszawa, Polen, Sebastian Zukowski.

I början av året åkte vi ned till Warszawa och Sebastian tog mina mått (video från detta hittar ni HÄR). Vi valde ut tyg, innertyg, knappar och bestämde formen på min kostym. Tyget består av cashmere & ull och kommer från John Foster, England. Jag rådfrågade M hela tiden när jag kände mig osäker. Det finns nämligen lite ”regler” som bör följas när man syr upp en kostym, det är inte ofta man bryter dessa regler om man säger så. Mer än så kunde vi inte göra på första mötet, jag åkte därmed tillbaka hem till Sverige.

ENGLISH

When deciding to sew a suit, one should bear in mind that it will take time, in other words, planning is important. Obviously, it is important to find the right tailor who can sew up according to your wishes. I chose M’s tailor located in Warsaw, Poland, Sebastian Zukowski.

At the beginning of the year we went down to Warsaw and Sebastian took my measurements (video from this you can find HERE). We selected fabric, interior fabric, buttons and decided on the shape of my suit. The fabric consists of cashmere & wool and comes from John Foster, England. I consulted with M all the time when I felt insecure. There are some “rules” that should be followed when sewing a suit, it is not often you break these rules if you know what I mean. More than that, we couldn’t do at the first meeting, so I went back home to Sweden.

BESPOKE SUIT FOR WOMEN

TIME FOR FITTINGS!

3,5 månad senare var vi i Warszawa igen och det var dags för den första och andra fittingen. För att slå två flugor i en smäll stannade vi i Warszawa ett par dagar längre för att skräddaren skulle ha tid att korrigera & sy emellanåt. Gör man sin kostym utomlands kan man komma överens med skräddaren om ett sådant upplägg (vilket sparar ett par slantar för din egna del). Lite videos och bilder från första fittingen ser ni HÄR.
Kostymen börjar ta form och som ni kan se så är det inte så mycket till kostym ännu. Skräddaren markerar justeringar & vi beslutar om de sista ändringarna. Vi bestämde oss slutligen för att göra byxorna lite snävare än tänkt från början.

ENGLISH

3.5 months later we were back in Warsaw and it was time for the first and second fittings. To hit two flies in one swoop, we stayed in Warsaw a couple of days longer for the tailor to have time to correct & sew accordingly. If you make your suit abroad, you can agree with the tailor about such an arrangement (which saves a few bucks for your own part). You will see some videos and pictures from the first fitting HERE.
The suit is starting to take shape and as you can see it is not so much of a suit yet. The tailor marks adjustments & we decided on the last changes. We finally decided to make the pants a bit narrower than originally thought.

HOW TO STYLE A WOMEN SUIT
HOW TO STYLE A WOMEN SUIT

THE FINAL RESULT

Här har ni den färdiga kostymen mina damer & herrar. Vad tycker ni om den? Jag älskar den! Den sitter verkligen som en späck vid midjan, perfekt längd på byxorna och armarna. Tyget är lätt som en fjäder och det är en perfekt kostym att bära under våren & sommaren.
För att klä ned kostymen lite grann valde jag ett par sneakers och en ribbad top till den. Lite coolare glasögon och vips blev det en riktigt snygg outfit. Hur hade ni stylat kostymen? Sedan är jag väldigt nyfiken på vad ni tycker om den! Hiss eller diss?

Here you have the finished suit my ladies & gentlemen. What do you think of it? I love it! It really fits my body perfectly, the waist, perfect length of the pants and arms. The fabric is light as a feather and it is a perfect suit to wear during spring & summer.
To dress down the suit a bit, I chose a pair of sneakers and a ribbed top. A pair of cool sunglasses and it turned out to be a really nice outfit.
How would you style the suit? I am also very curious what you think of it at all! Yay or Nah?

BESPOKE SUIT FOR WOMEN
BESPOKE SUIT FOR WOMEN

Want to see more outfit styles for petite women? Check them all HERE

Follow:
Share: