STORE MOSSE, VANDALORUM & APLADALEN

STORE MOSSE, VANDALORUM & APLADALEN

En heldag i Värnamo med andra ord. Anledningen till Värnamo? Varje år anordnas en resa för kommunledningskontoret och i år bar det av till Värnamo. Riktigt kul att få vara med om detta för allra första gången. Jag tycker att det var extra kul att få se något runt mina hemtrakter. Det ger en lite perspektiv på att man verkligen kan utforska Småland på flera olika sätt. Antigen genom att cykla runtom i Sävsjö, åka till andra städer, besöka naturreservat och utställningar osv. Något som man aldrig uppskattade tidigare. På schemat i torsdags stod det besök på Store Mosse, Vandalorum, Källemo samt Apladalen. Nedan får ni ta del av vad som föll mig i smaken under dagen. 

//A day in Värnamo in other words. The reason for Värnamo? Every year a trip is organized for the municipal management office, and this year we went to Värnamo. Really fun to get involved in this for the very first time. I think it was extra fun to see something around my hometowns. It gives a little perspective that you can really explore Småland in several different ways. Either by cycling around Sävsjö, going to other cities, visiting nature reserves and exhibitions and so on. Something you have never appreciated before. On the schedule last Thursday we visited Store Mosse, Vandalorum, Källemo and Apladalen. Below you will find out what caught my attention during the day.

STORE MOSSE NATIONALPARK

Vårt första stopp -> Store Mosse Nationalpark. Där vi fick en guidad tur om nationalparken och vad dem gör. Riktigt intressant och en plats jag gärna åker tillbaka till för att se mer av. I november kan man dessutom följa örnarna som bor på Store Mosse live via nätet -> här. Där kan man bland annat se när dessa äter sin föda. Grymt häftigt tycker jag.

//Our first stop -> Store Mosse National Park. There we got a guided tour of the National Park and what they do. Really interesting and a place I would love to go back to see more of. In November you will be able to follow the Eagles that lives on Store Mosse live thru Internet -> here. You can for example see how they eat their food. Which is quiet amazing.

VANDALORUM

Vårt andra stopp -> Vandalorum. Där fick vi gå på två olika utställningar, ljus och designern Eero Aarnio. Efter detta besöket har jag beslutat mig för att besöka utställningar oftare. Jag älskar det. Ljus utställningen var väldigt häftig, speciellt “Living the Nordic Light”. Man har fotograferat fyra stycken 100 åringar som lever vid den arktiska zonen, för att undersöka effekten av att leva hela sina liv med det nordiska ljuset. Mer om detta kan ni läsa här. Jag tänker införskaffa mig boken för bilderna var enastående. Efter ljus vandringen fick vi ta del av en Eero Aarnios utställning, som är en välkänd designer, bland annat för sin fåtölj som ni kan se nedan. Hans design kan man även se i olika fashion tidningar. 

//Our second stop -> Vandalorum. We went on two different exhibitions, lightning and designer Eero Aarnio. After this visit, I decided to visit exhibitions more often. I love it. The light exhibition was very cool, especially “Living the Nordic Light”. Four 100 year olds living by the Arctic Zone have been photographed to investigate the effect of living their entire life with the Nordic light. More about this you can read here. I intend to acquire the book because the pictures was outstanding. After the light exhibition, we watched the Eero Aarnio exhibition, a well-known designer, for example, his armchair as you can see below. His design can also be seen in various fashion magazines.

 

KÄLLEMO

Näst sista besöket bar av till -> Källemo. Källemo är ett möbelföretag från Småland. Där fick vi kika på en heldel möbler, konst samt lyssna till historien bakom Källemo och olika populära produkter som skapats. Jag tyckte väldigt mycket om deras fåtöljer som dem hade i sitt showroom. Säljaren var väldigt duktig på att berätta och när jag gick därifrån hade jag en enda tanke, “jag skulle lätt kunna lägga 27 900kr på en fåtölj”. Då är man banne mig en bra säljare. Fåtölj på bild nummer ett är lite extra speciell. Plåtdelen av fåtöljen kommer från självaste St Petri kyrka i Malmö. Det tycker jag är svincoolt. Om denna fåtölj går att få tag på idag? Absolut inte. Ser du den på en auktion – smäll till med en gång!

//The second last visit went to -> Källemo. Källemo is a furniture company from Småland. We watched a lot of furnitures, art and listen to the story behind Källemo and various popular products that were designed. I loved their armchairs as they had in the showroom. The seller was very good at speaking and when I left the showroom I only had one single thought in my mind, “I could easily pay 27 900 SEK on an armchair.” Then you are a bloody good seller. Armchair on picture number one is a bit extra special. The metal piece of the armchair comes from the very own St Petri church in Malmö. I think that is pretty cool. If this armchair is available today? Absolutely not. If you see it on an auction? Get it right away!

 

APLADALEN

Vårt sista besök -> Apladalen. Vid 14:30 var det dags för lite fika och en rundvandring i Apladalen i Värnamo som är en hembygdspark som ligger precis vid Värnamo kommunhus. En riktig mysig park och ett väldigt bra avslut på dagen. 

//Our last visit -> Apladalen. At 14:30 it was time for some coffee break and a walk in the beautiful Apladalen in Värnamo which is a park located closely to the Värnamo municipality. A real cozy park and a very good end to the day.

Follow: