DIY – ART DECO INSPIRED TABLE

DIY – ART DECO INSPIRED TABLE

Sedan vi flyttade in i våran första lägenhet tillsammans här i Sverige har jag funderat på “hur ska vårt vardagsrums bord se ut?”. Min mor och syster kom med idén om att leta rätt på en kabel-spole som jag kallar det, snygga till den och måla den i vit. Bra idé tyckte jag! Men sedan började jag fundera på färgen vit.. Vit är inte riktigt min grej när det kommer till heminredning och har egentligen aldrig varit det. Jag försöker undvika den vita färgen så mycket som möjligt. Jag är mer inne i mörka och tunga färger. Mörkblå, mörkgrön, grått, guld, koppar, svart, brunt osv. Jag hittade en härlig inspirationsbild som jag använde när jag började fixa iordning vårt nya vardagsrums bord. Art deco style it was.

//After moving into our first apartment together here in Sweden, I’ve been thinking “how should our living room table look like?”. My mother and sister came up with the idea of looking for a cable coil as I call it, fix it and painting it in white. Good idea I thought! But then I started thinking about the color white .. White is not really my thing when it comes to home decor and has never really been. I try to avoid the white color as much as possible. I’m more into dark and heavy colors. Dark blue, dark green, gray, gold, copper, black, brown, etc. I found a lovely inspirational image that I used when I started to fix the table of our new living room. Art deco style it was.

THE ACTUAL MAKING

Jag vill bara påpeka att detta bord är mitt första riktiga projekt när det kommer till heminredning. Vi är alltså inga pro och skavanker kan förekomma. Jag har alltid haft massa idéer på vad man kan göra men aldrig riktigt vågat ta tag i det. Tillsammans med M satte vi igång och började fixa iordning vårt nya vardagsrumsbord. 

//I just want to point out that this table is my first real project when it comes to home decor. I am therefore not a pro and incorrect making may occur. I’ve always had lots of ideas on what to do but never really dared to grab it. Together with M we set off and began to fix our new living room table.

 

Såhär såg bordet ut från allra första början. Vi började med att slipa och jämna till ytan och kanterna
//This is how the table looked like from the very beginning. We started to grind the level of the surface and the edges

Efter slipningen tvättade vi av bordet med målartvätt och satte genast igång med målningen.
Vi använde oss av en halvblank glans 35 från Colorama. Om ni önskar exakt kulör, lägg en kommentar så ska jag ta fram färgen!
//After the grinding, we washed the table with paint wash and immediately started painting.
We used a semi-gloss 35 from Colorama. If you want the precise color, leave a comment and I’ll get the color for you!

Första strykningen. Glömde fota andra strykningen.. Men vi målade bordet två gånger.
//First painting. Forgot to take a photo after the second painting .. But we painted the table twice.

Bordet fick torka i ca 2 timmar, då det var varmt ute gick det betydligt fortare. Sedan lastade vi bordet i skåpbilen och körde hem den till vår lägenhet där jag skulle fortsätta pyssla med färgen guld. Jag hittade ett mönster på Pinterest som jag tänkte utgå ifrån. Då jag inte hade en passare för att skapa den perfekta cirkeln struntade jag i kanterna och körde på en enkel guldkant.
//We let the table to dry for about 2 hours, since it was hot outside it went much faster. Then we loaded the table into the van and drove it home to our apartment where I would continue to paint with the color of gold. I found a pattern on Pinterest that I would use for inspiration. Since I did not have a dividers to create the perfect circle, I drove a simple gold edge instead.

Sist men inte minst la vi en glasskiva på. Och såhär blev resultatet! Vad tycker ni? Lyckades vi skapa ett bord med inspiration från stilen Art deco? 
//Last but not least we added a glass-plate. And this is the result! What do you think? Did we succeed in creating a table inspired by the Art Deco style?

Follow:
Share:
 • Norahsmamma Blogg

  Helt fantastiskt snyggt!! wow:)))

  • MrsGrono.com

   Åh men tack snälla! 🙈😘

 • Blev jättesnyggt 🙂

  • MrsGrono.com

   Tack snälla Sofia 😘

 • Mycket snyggt.
  Vi har 2 stycken kabeltrummor i hallen som är tänkt att bli bord eller något. 🙂

  • MrsGrono.com

   Perfekt ju! Då hoppas jag att ni fick lite inspiration till era tunnor :))

 • Lina Maxedius

  Wow va snyggt.. Jättebra ide..

  • MrsGrono.com

   Tack snälla Lina! Kul att du gillade den :))

 • Super to wyszlo

  • MrsGrono.com

   Kawał dobrej roboty zrobiliśmy 🙂

 • Beata Szymańska

  wygląda to wspaniale, ale trzeba mieć i odpowiednie wnętrza do tego typu mebla 😉 niemniej jednak taki stolik wygląda bardzo gustownie i elegancko

  • MrsGrono.com

   Dziękuje 🙂 zgadzam się! My wlasnie w tym kierunku idziemy ze stylem 🙂

 • Wygląda zjawiskowo i idealnie pasuje do tego wnętrza 🙂

  • MrsGrono.com

   Dziękujemy bardzo :))

 • Magda

  Dobrze że znam angielski bo nie widziałbym o co chodzi.

 • Niesamowity. Fantastyczne zestawienie koloru szarego i złota. Sam wzór niesamowity. Przez to zdobienie zwykła szpula stała się ekskluzywnym przedmiotem. Gratulacje! / Amazing. Fantastic combination of grey and gold. The pattern itself is amazing. Through this decorating, ordinary spools became an exclusive item. Congratulations!

  • MrsGrono.com

   Wow bardzo dziękuje za miły komentarz! 🙂

 • Wygląda ślicznie, szczególnie spodobały mi się te wzorki na blacie 🙂 Gratuluję pomysłu i wykonania, sama kiedyś miałam ochotę wykonać stół dla siebie, mam nawet pomysł, ale nie wiem, jak sie za niego zabrać bo z takich prac dobra nie jestem 😉

  • MrsGrono.com

   Bardzo dziękuje! Oj dasz radę! To był mój pierwszy projekt ever! I nawet mi poszło dobrze 🙂

 • Piękny, nietypowy stolik – wygląda bardzo fajnie. Kojarzy mi się ze szpulką, na którą nawija się nić. Idealne na prezent dla osoby szyjącej. 😀

  • MrsGrono.com

   Bardzo dziękuje za komentarz 🙂

 • Jennifer Fryksäter

  Wow riktigt snyggt 😀

  http://thequeenie.se

  • MrsGrono.com

   Vad roligt att du tycker det! :))

 • Marie Mirre Karlsson

  Oh smart och snyggt /http://sweetwords.se

  • MrsGrono.com

   Vad kul att du gillar den :))

 • Krystyna

  super się prezentuje 🙂 wspaniały pomysł na stolik